Monday, October 25, 2010

tips jaga kereta lama atau baru


bab2 kena jaga kereta ni...saya akui..wanita atau perempuan mmg cukup fail...xpayah cakap orang lain la..saya sendiri pon fail jaga kereta..hehe..so kat sni jom..saya nak share bberapa tips macam mana nk jaga kereta...(basic la kter org)

1)Perhatikan tayar cukup angin. Tiada benda pelik melekat di bahagian tayar atau mana-mana bahagian
kereta seperti paku ke, skru ke..er..jarum peniti?? (xpe kot) hehe. 
.
2) Bila enjin dah hidup jangan terus jalan. Tekan brek dan lepas kemudian jalan ke depan sedikit dan tekan brek, jika kereta berhenti, baru boleh jalan sambung jalan. Kawan saya pernah terjadi, masuk kereta, start enjin terus jalan. Sampai simpang tekan brek, kereta tak berhenti jadi dia berhenti dengan bantuan belakang wira aeroback dan kena bayar RM1000 untuk tukar bumper, lampu belakang wira aeroback tu.hoho..mmg syok!
                                                            brek jgn x brek..test dulu..


3. Seminggu sekali kalau boleh, periksa lampu brek ketiga dan semua lampu brek(banyaknyer lampu brek..mana satu lampu brek 1,2,3 pon saya tatau nih...) huhu.Pastikan ia berfungsi.
                                                            inilah lampu brake ke-3

 
4. Buka bonet enjin, buka penutup bateri dan periksa air bateri. Pastikan ianya berada pada aras antara minimum dan maksimum. Buka penutup minyak brek (Botol besar dekat body di hadapan pemandu dalam bonet injin), pastikan minyaknya mencukupi. Cari jarum pemeriksa minyak enjin(kat mane nih???). Untuk kancil ia ada di bahagian depan dekat belt yang bergerak kalau injin hidup (pemegang warna kuning). Cabut dan lapkan minyak di jarum tersebut dan kemudian masukkan kembali jarum tu. Bilang sampai lima dan cabut kembali. Minyak mesti berada pada aras di antara minimum dan maksimum. Kalau bawah daripada minimum, masukkan sedikit minyak injin sehingga ke paras yang saya katakan tadi. Untuk kereta auto, cari jarum yang lebih kurang sama bentuknya tapi berada di sebelah yang bertentangan dengan jarum yang pertama (untuk periksa minyak gear box). Lakukan perkara yang sama seperti yang pertama.

5.Sebulan sekali, pergi ke pam minyak dan periksa tekanan tayar( ini pon saya fail!) hoho. Tekanan yang sesuai ada di catatkan dibahagian dalam tiang B (tiang antara pintu depan dan belakang) sebelah pemandu. Periksa juga tekanan tayar simpanan. Setiap 3 bulan (kalau setiap hari guna kereta untuk ke tempat kerja, pergi ke kedai tayar dan rotate tayar mengikut aturan yang sesuai ( ah sudah..camno lak ni)
ini kalo xtau jugak entahla..haha
 

6.Setiap 5,000 km pergi ke workshop, tukar minyak enjin (jika gunakan minyak biasa), tukar penapis minyak setiap 2 kali tukar minyak enjin dan tukar plug setiap 3 kali tukar minyak injin. Kalau kereta model lama (kancil 660 sehingga 1996) yang pakai "Petnam" atau contact point, suruh meknaik cuci contact point setiap 3 kali tukar minyak enjin dan tukar setiap 9 kali tukar minyak injin.(kalau pakai MPC...plug tukar setahun sekali je pon ok lagi..hehe)
 ini oil filter

7. Dan yang terakhirnya, setiap minggu atau 2 atau 3 minggu sekali, pergila vacum kereta kita, terutama
kusyen kereta kita (cuba tepuk kusyen kereta kita, perhatikan habuk keluar dari kusyen).yg nih x payah ajar pon korang buat kan...kan?? hehe

sekian..sumber dari...http://www.scribd.com/doc/10998239/Tips-Jaga-Kereta dan ada olahan ayat dari saya..ms MPC..hehe..

p/s: pasni jgn nk bagi alasan..xreti jaga kereta..terutama pesanan terhadap diri sendiri:)

9 comments:

khalidahmacambaguss~O_o said...

woowww....sangat berguna guja ini tips..saye bawak keta tp tau kat mana tayar dgn stereng je....haha

Ms MPC here:D said...

khalidah...hehe..saje sharing is caring:)

find jobs said...

Thanks for info n giving me ideas...
jobsdiamonds.........

Ms MPC here:D said...

find jobs-no prob:)

ninest123 said...

louis vuitton, canada goose, pandora jewelry, replica watches, canada goose outlet, moncler, moncler, ugg boots uk, ugg pas cher, marc jacobs, louis vuitton, doudoune canada goose, moncler, ugg,uggs,uggs canada, moncler, pandora charms, sac louis vuitton pas cher, links of london, moncler outlet, canada goose uk, moncler, canada goose, hollister, juicy couture outlet, louis vuitton, swarovski crystal, coach outlet, canada goose, ugg,ugg australia,ugg italia, louis vuitton, pandora jewelry, bottes ugg, pandora charms, moncler, thomas sabo, swarovski, juicy couture outlet, wedding dresses, canada goose, moncler, supra shoes, canada goose outlet

ninest123 said...

insanity workout, baseball bats, hollister, nike roshe, ghd, nfl jerseys, new balance, celine handbags, mac cosmetics, wedding dresses, valentino shoes, hollister, timberland boots, louboutin, birkin bag, nike air max, gucci, north face outlet, reebok shoes, beats by dre, bottega veneta, toms shoes, hollister, asics running shoes, mcm handbags, oakley, vans shoes, instyler, jimmy choo shoes, converse outlet, nike air max, ferragamo shoes, longchamp, herve leger, chi flat iron, north face outlet, converse, soccer jerseys, abercrombie and fitch, ralph lauren, montre pas cher, lululemon, vans, ray ban, soccer shoes, babyliss, karen millen, p90x workout, lancel, mont blanc

ninest123 said...

insanity workout, baseball bats, hollister, nike roshe, ghd, nfl jerseys, new balance, celine handbags, mac cosmetics, wedding dresses, valentino shoes, hollister, timberland boots, louboutin, birkin bag, nike air max, gucci, north face outlet, reebok shoes, beats by dre, bottega veneta, toms shoes, hollister, asics running shoes, mcm handbags, oakley, vans shoes, instyler, jimmy choo shoes, converse outlet, nike air max, ferragamo shoes, longchamp, herve leger, chi flat iron, north face outlet, converse, soccer jerseys, abercrombie and fitch, ralph lauren, montre pas cher, lululemon, vans, ray ban, soccer shoes, babyliss, karen millen, p90x workout, lancel, mont blanc

ninest123 said...

air force, ralph lauren uk, timberland, nike blazer, lululemon, oakley pas cher, michael kors, nike huarache, nike air max, nike free run uk, michael kors, north face, michael kors outlet, nike air max, michael kors outlet, ugg boots, hermes, vanessa bruno, burberry, nike trainers, michael kors, abercrombie and fitch, true religion outlet, michael kors outlet, michael kors, vans pas cher, ray ban uk, true religion jeans, true religion jeans, sac guess, true religion jeans, coach purses, nike air max, converse pas cher, replica handbags, new balance pas cher, hollister, hogan, ray ban pas cher, burberry outlet online, hollister pas cher, michael kors outlet, ugg boots, lacoste pas cher, coach outlet, michael kors outlet, tn pas cher, mulberry, nike roshe, north face

ninest123 said...

louboutin outlet, tiffany jewelry, ray ban sunglasses, louis vuitton, nike free, jordan shoes, prada handbags, longchamp outlet, air jordan pas cher, replica watches, louis vuitton, oakley sunglasses, longchamp outlet, louboutin pas cher, christian louboutin outlet, coach outlet, ralph lauren pas cher, prada outlet, tory burch outlet, louis vuitton outlet, oakley sunglasses, michael kors, nike air max, cheap oakley sunglasses, replica watches, kate spade outlet, chanel handbags, louboutin, polo ralph lauren outlet, ugg boots, oakley sunglasses, kate spade handbags, nike free, oakley sunglasses, uggs on sale, air max, nike air max, sac longchamp, gucci outlet, longchamp pas cher, ugg boots, nike roshe run, ray ban sunglasses, louboutin shoes, longchamp, nike outlet, ray ban sunglasses, burberry, tiffany and co, polo ralph lauren outlet