Monday, October 25, 2010

tips jaga kereta lama atau baru


bab2 kena jaga kereta ni...saya akui..wanita atau perempuan mmg cukup fail...xpayah cakap orang lain la..saya sendiri pon fail jaga kereta..hehe..so kat sni jom..saya nak share bberapa tips macam mana nk jaga kereta...(basic la kter org)

1)Perhatikan tayar cukup angin. Tiada benda pelik melekat di bahagian tayar atau mana-mana bahagian
kereta seperti paku ke, skru ke..er..jarum peniti?? (xpe kot) hehe. 
.
2) Bila enjin dah hidup jangan terus jalan. Tekan brek dan lepas kemudian jalan ke depan sedikit dan tekan brek, jika kereta berhenti, baru boleh jalan sambung jalan. Kawan saya pernah terjadi, masuk kereta, start enjin terus jalan. Sampai simpang tekan brek, kereta tak berhenti jadi dia berhenti dengan bantuan belakang wira aeroback dan kena bayar RM1000 untuk tukar bumper, lampu belakang wira aeroback tu.hoho..mmg syok!
                                                            brek jgn x brek..test dulu..


3. Seminggu sekali kalau boleh, periksa lampu brek ketiga dan semua lampu brek(banyaknyer lampu brek..mana satu lampu brek 1,2,3 pon saya tatau nih...) huhu.Pastikan ia berfungsi.
                                                            inilah lampu brake ke-3

 
4. Buka bonet enjin, buka penutup bateri dan periksa air bateri. Pastikan ianya berada pada aras antara minimum dan maksimum. Buka penutup minyak brek (Botol besar dekat body di hadapan pemandu dalam bonet injin), pastikan minyaknya mencukupi. Cari jarum pemeriksa minyak enjin(kat mane nih???). Untuk kancil ia ada di bahagian depan dekat belt yang bergerak kalau injin hidup (pemegang warna kuning). Cabut dan lapkan minyak di jarum tersebut dan kemudian masukkan kembali jarum tu. Bilang sampai lima dan cabut kembali. Minyak mesti berada pada aras di antara minimum dan maksimum. Kalau bawah daripada minimum, masukkan sedikit minyak injin sehingga ke paras yang saya katakan tadi. Untuk kereta auto, cari jarum yang lebih kurang sama bentuknya tapi berada di sebelah yang bertentangan dengan jarum yang pertama (untuk periksa minyak gear box). Lakukan perkara yang sama seperti yang pertama.

5.Sebulan sekali, pergi ke pam minyak dan periksa tekanan tayar( ini pon saya fail!) hoho. Tekanan yang sesuai ada di catatkan dibahagian dalam tiang B (tiang antara pintu depan dan belakang) sebelah pemandu. Periksa juga tekanan tayar simpanan. Setiap 3 bulan (kalau setiap hari guna kereta untuk ke tempat kerja, pergi ke kedai tayar dan rotate tayar mengikut aturan yang sesuai ( ah sudah..camno lak ni)
ini kalo xtau jugak entahla..haha
 

6.Setiap 5,000 km pergi ke workshop, tukar minyak enjin (jika gunakan minyak biasa), tukar penapis minyak setiap 2 kali tukar minyak enjin dan tukar plug setiap 3 kali tukar minyak injin. Kalau kereta model lama (kancil 660 sehingga 1996) yang pakai "Petnam" atau contact point, suruh meknaik cuci contact point setiap 3 kali tukar minyak enjin dan tukar setiap 9 kali tukar minyak injin.(kalau pakai MPC...plug tukar setahun sekali je pon ok lagi..hehe)
 ini oil filter

7. Dan yang terakhirnya, setiap minggu atau 2 atau 3 minggu sekali, pergila vacum kereta kita, terutama
kusyen kereta kita (cuba tepuk kusyen kereta kita, perhatikan habuk keluar dari kusyen).yg nih x payah ajar pon korang buat kan...kan?? hehe

sekian..sumber dari...http://www.scribd.com/doc/10998239/Tips-Jaga-Kereta dan ada olahan ayat dari saya..ms MPC..hehe..

p/s: pasni jgn nk bagi alasan..xreti jaga kereta..terutama pesanan terhadap diri sendiri:)